
Crowdfunding Udate
Circulaire Fryske trui 121 % !!!!
Collectors item in het kader van Leeuwarden culturele hoofdstad.
Friesland is koploper op het gebied van circulariteit. Daarom maken circulair textielbedrijf Loop.a life en Social Design Lab It Erfskip samen met Omrin, Gemeente Leeuwarden, Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland, Leger des Heils Reshare en Thialf ter gelegenheid van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 een unieke serie circulaire truien & vesten. De collectie wordt gemaakt van oude ingezamelde wollen truien in combinatie met lokaal geteeld vlas. De producten laten aan de Friese consumenten de waarde zien van hun textielafval en de mogelijkheden van hergebruik van hun lokale grondstoffen. Daarnaast wil It Erfskip de maakindustrie op het gebied van textiel in Friesland stimuleren en de lokale vlasproductie nieuw leven inblazen.
De wol van Frysk afval
De wol die voor de vesten en truien wordt gebruikt komt van reststromen van weggegooide kleding en van oude wollen truien die bij inwoners van Fryslan ongebruikt in de kast liggen. Kledingafval wordt ingezameld en gesorteerd door Omrin en het Leger des Heils Reshare in Friesland. Loop.a life pakt daarna het proces op om van oude truien nieuwe vezels, garens en truien te maken. Door het sorteren van de oude truien op kleur hoeft het garen niet opnieuw geverfd te worden waardoor er geen water of chemicaliën nodig zijn in het productieproces. Per trui scheelt dit 500 liter water en 5 kg CO2 ten opzichte van andere productiemethoden. Super duurzaam dus.
Het vlas van Fryske bodem
It Erfskip werkt aan de lokale productie van vlas en in samenwerking met het vlasmuseum in Ee wordt het materiaal verder bewerkt. Binnen dit project wordt er kennis en ervaring opgedaan met het verbouwen en verwerken van vlas voor textiel. Na het verzamelen van de grondstoffen worden deze verwerkt tot een hoogwaardige vezel. Van de wollen truien worden weer vezels in allerlei kleuren teruggewonnen en samen met het vlas wordt er een nieuw garen ontwikkeld waarmee de nieuwe Fryske truien worden gebreid. En als de vraag naar vlas groter wordt en er meer wordt verbouwd is dit ook nog eens goed voor de biodiversiteit in Friesland! Zie ook: www.frysketrui.frl