P E R S B E R I C H T
Groningen, 1 juli 2021
Simmerskoalle Flaaks brengt boer, ambacht, ontwerp en studenten samen
Wad van waarde viert veelzijdigheid van vlas in Oosternijkerk
De boerderij van Jouke Hoekstra in Oosternijkerk verandert woensdag 14 juli in een leeromgeving. Recht tegenover een van de vlasvelden van het programma ‘Wad van waarde’, project ‘Circulair op de Miensker’, vindt hier de eerste Simmerskoalle Flaaks 2021 plaats. De start van dit programma, maar vooral een inspirerende dag voor betrokkenen en studenten die meer willen weten over de veelzijdigheid van vlas. Wethouder Jelle Boerema geeft om 10.00 uur het officiële startsein.
De Simmerskoalle Flaaks is een samenwerking tussen het programma ‘Wad van waarde – van waste naar biobased’ en het Europese project ‘Craft your future’. Beide werken aan een circulaire economie. ‘Wad van waarde’ doet dit met lokale waardeketens rond grondstoffen en halffabricaten. ‘Craft your future’ combineert ambachten en digitale middelen, zoals een 3D-printer, om nieuwe manieren van ontwerpen mogelijk te maken. Door de samenwerking kan vlas van alle kanten onder de loep worden genomen en laat de Simmerskoalle zien hoe veelzijdig dit gewas is. Zo komt Lenno Vermaas de kennis van Van de Bilt zaden en vlas B.V. delen. Dit bedrijf teelt en verwerkt al ruim een eeuw vlas in Zeeland.
Van teelt tot product
Deelnemers doorlopen via het programma van de dag het hele proces van vlasteelt tot linnen, vlaszeep, eendenkorven en lijnzaadolie. Evert Douma en Egbert Luinstra van vlasmuseum It Braakhok in Ee demonstreren de tussenstappen, zoals het hekelen en braken. En ontwerper Simone Larabi gaat met de deelnemers op zoek naar de inspiratie die dit oplevert voor design. Agrarisch Collectief Waadrâne en Jan Willem van Kruyssen van het project Beespoke geven een mini-college over de winst van vlas voor de biodiversiteit en het landschap. Vlas is goed voor de bodem, waardoor de teelt bijdraagt aan de soortenrijkdom in het boerenland.
Vlas in Milaan
Zo’n vol programma vraagt een lange dag. De Simmerskoalle Flaaks duurt van half tien ’s ochtends tot half acht ’s avonds. Maar deelnemers hoeven niet al die tijd stil te zitten en te luisteren. Zij gaan vooral ook zelf aan het werk met circulair ontwerpen en natuurlijk met vlas. Rond vijf uur rijdt er een foodtruck het terrein op voor een vegetarische Fryske Pokébowl. De dag wordt afgesloten met een lezing door Thomas Eyck. Deze uitgever en distributeur van bijzondere design producten komt uit Oosternijkerk, maar heeft een netwerk in heel Europa. Zijn collectie is onder meer te zien op de ‘Salone de Mobile in Milan’, hét designevenement in Europa. Hoe kijken ze daar naar vlas?
Hier kun je de uitnodiging met het volledige programma en een link naar het aanmeldformulier downloaden